news item

Gemeente Renkum zet schone buurt coaches in

Geplaatst op 1 november 2016

We willen hiermee bereiken dat de wijk er netjes en schoon uitziet én dat de inwoners hun afval nog beter gaan scheiden.

Herman van der Hout en Lidy Rutten zijn per direct aan de slag gegaan als schone buurt coach in gemeente Renkum. Op woensdag 19 oktober overhandigde wethouder Wendy Ruwhof een herkenbaar groen outfit aan de twee. Dit deed zij bij één van de eerste nieuwe ondergrondse verzamelcontainers in Oosterbeek aan de Graaf van Rechterenweg.
 

Aanspreekpunt in de wijk

De komende maanden zijn de schone buurt coaches een fysiek aanspreekpunt in de zes dorpen van gemeente Renkum.  De coaches trekken de wijken in om mensen actief te informeren over het voorkomen van zwerfvuil en voorlichting te geven over afvalscheiding. Ook gaan zij het gesprek aan met mensen over de manier waarop zij hun afval aanbieden. Bijvoorbeeld op de verkeerde dag of op de verkeerde plek.
 

Samenwerking met BOA’s

Het is de bedoeling dat door inzet van de schone buurt coaches de wijk er netjes en schoon uitziet én dat de inwoners hun afval nog beter gaan scheiden. Als de coaches zien dat er afval is gedumpt of op verkeerde dagen op straat is gezet, werken ze samen met de BOA’s van de gemeente Renkum. Want op het dumpen van afval staat een boete van 90 euro.
 

Voorkomen is beter

“Gelukkig willen de meeste mensen het gewoon goed doen”, vertelt schone buurt coach Herman. “Zwerfvuil is niet alleen lelijk, het is ook slecht voor het milieu en gevaarlijk voor spelende kinderen en dieren.” Schone buurt coach Lidy: “We gaan de komende tijd als eerste alle flats en appartementen bezoeken. We willen mensen op een positieve manier helpen wennen aan bijvoorbeeld het op de juiste manier aanbieden van afval in de ondergrondse verzamelcontainers.” De schone buurt coaches werken in opdracht van gemeente Renkum. Wethouder Wendy Ruwhof: “Samen houden we Renkum netjes en schoon. De gemeente zet zich hiervoor extra in, maar ik reken ook op uw inzet!”
 

Contactgegevens schone buurt coaches

De schone buurt coaches werken een aantal dagdelen per week voor een periode van minimaal zes maanden. De coaches zijn duidelijk herkenbaar aan hun groene kleding met opdruk ‘schone buurt coach’, werken in koppels en werken regelmatig in de avonduren en tijdens weekenden. De schone buurt coaches komen op aanvraag van bijvoorbeeld VvE's langs bij ouderen of bij u in uw straat. De schone buurt coaches zijn bereikbaar via schonebuurtcoach@renkum.nl en via 06 385 020 16. In gemeenten Arnhem en Veenendaal is al eerder positieve ervaring opgedaan met schone buurt coaches.


Terug naar het overzicht