news item

Taxus snoeien tegen kanker

Geplaatst op 13 juni 2017

De jaarlijkse inzamelactie van taxussnoeisel tegen kanker gaat donderdag 15 juni weer van start.

Onder het motto ‘Snoeihard tegen kanker’ kunnen inwoners de jonge takjes van de Taxus Baccata inleveren op het Afvalbrengstation. De vergoeding per kubieke meter snoeisel gaat per gemeente naar een aan kanker gerelateerd goed doel. In gemeente Renkum is dat Stichting Jaimy van Boxel.

In de jonge scheuten van de Taxus baccata zit de werkzame stof baccatine. Dit is een belangrijk onderdeel van de behandeling tegen kanker. De actie loopt van 15 juni tot en met 31 augustus, omdat alleen dan de concentratie van deze stof in de takken optimaal is. Hans Nortier, emeritus hoogleraar Medische Oncologie universiteit Leiden en ambassadeur van het project: “Baccatine zal altijd de ruggengraat van veel behandelingen blijven. Bij mensen met uitzaaiingen kan de stof wekelijks toedienen de klachten sterk verminderen.”

Snoei-instructies

Het is belangrijk om het snoeisel schoon aan te leveren. Dus zonder steentjes, aarde of oudere takken. Verder mag het snoeisel alleen bestaan uit jonge, eenjarige takken met een maximale lengte van 30 centimeter.

 

Inleveren op Afvalbrengstation 'Veentjesbrug'

Het snoeisel kan tot en met 31 augusts worden ingeleverd op Afvalbrengstation 'Veentjesbrug'. Het afvalbrengstation is op maandag t/m vrijdag geopend van 08.00 tot 15.45 uur en op zaterdag van 08.00 tot 15.00 uur.


Terug naar het overzicht