Tips voor in de keuken

  • Als u afval beter scheidt, merkt u dat het overgrote deel van het afval pmd-afval is. Pmd staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen(blik) en drankpakken. Vanwege de grote hoeveelheid pmd-afval is het handig om de grootste prullenbak in uw huis voor pmd-afval te gebruiken en een kleinere voor het restafval.
  • Afvalbakken kunt u kopen bij huishoudelijke winkels zoals Blokker en Xenos, maar ook grotere meubelketens als Ikea bieden een grote diversiteit aan prullenbakken. Een bekende groothandel van afvalbakken is Engels. Particulieren kunnen hier ook terecht. Nieuw op de markt is ook de BinBang. Dit is een innovatieve afvalbak die bestaat uit verschillende boxen voor de verschillende grondstoffen die je op elkaar kan stapelen. De boxen hebben een handige hendel waarmee je ze zo naar het buitenpunt brengt. De BinBang is gemaakt van volledig gerecycled plastic, geproduceerd in Nederland en in elkeaar gezet in een sociale werkplaats. Een bekende leverancier van prullenbakken tot slot is ook Kliko. Zij  hebben een webshop: http://www.klikostore.nl.
  • Verpak het gft+e niet in plastic zakken, maar gebruik hiervoor speciale biozakjes te koop bij onder andere de Action, Albert Heijn en Blokker. Doordat deze zakjes gemaakt zijn van zetmeel of mais zijn ze 100% afbreekbaar en composteerbaar.
  • Voor al uw afval (waaronder plastic) zijn er speciale afvalzak openhouders waarmee u frustraties van dichtvallende en omvallende vuilniszakken voorkomt. Bijvoorbeeld de Pack Bag. Of de Plastic Keeper. Blokker en Praxis hebben soms ook oplossingen. 
  • Heeft u jonge kinderen die nog in de luiers zitten? Bij (online) babywinkels zoals Prénatal kunt u reukloze, hygiënische luieremmers kopen. Met één draai aan de knop verdwijnt de luier in een vuilniszak in een speciaal compartiment. Vindt u de nieuwprijs van dergelijke emmers te duur? Op Marktplaats vindt u vaak tweedehands exemplaren. 
  • Koop kattenbakkorrels met milieukeur. Deze mogen wel in gft+e kliko en dat scheelt dus restafval.