Tips om beter te scheiden

Welk afval hoort in welke bak?

Twijfelt u welk afval in welke bak moet? Check dan het AfvalABC op de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl of in de app 'Afvalwijzer' (te downloaden in de App Store, Google Play Store of Windows Store). De online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl en de app 'Afvalwijzer' zijn ook handig omdat u hier uw persoonlijke inzameldagen vindt en kunt instellen dat u een herinnering krijgt als u uw kliko's of pmd-zakken buiten moet zetten.

 

  Glas wegbrengen? Op de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl kunt u de dichtsbijzijnde glasbak in uw buurt vinden (klik linksbovenaan op de pagina achtereenvolgens op menu en inzamellocaties) 
 
  Textiel wegbrengen? Klik hier voor de dichtsbijzijnde Restore kringloop textielcontainer in uw buurt. Kleding-en textielinzameling door Restore levert naast milieuwinst werkgelegenheid op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de Valleiregio.  Zie ook de kringloop van kleding en textiel.
 
 

Als u veel luierafval heeft, kunt u daarmee gratis terecht bij een aantal speciale inleverpunten bij enkele kinderdagverblijven, verpleeg- en verzorgingshuizen. Op deze manier hoeft u dit afval niet bij het restafval te doen. De inleverpunten zijn

  • Verzorgingshuis Felixoord, Ommershoflaan 35, 6861 CH  Oosterbeek
  • KDV De Speelboerderij, De Broekhorst 3, 6866 NN Heelsum (tijdens openingstijden)
  • KDV Piccolo, Johanniterweg 4, 6865 WH  Doorwerth (tijdens openingstijden)
  • Kinderopvang Winja Wanja, Don Boscoweg 17, 6871 DH Renkum (tijdens openingstijden)
  • Afvalbrengstation 'Veentjesbrug' (tijdens openingstijden)

U heeft voor uw luierafval geen speciale zakken nodig maar om stankoverlast te voorkomen adviseren we wel de zakken dicht te knopen. Heeft u vanwege medische redenen veel stoma- en of incontinentiemateriaal? Dan kunt u in aanmerking komen voor een speciale regeling.

  Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken (pmd) kunnen in de oranje pmd-zakken. Deze zakken zamelt ACV eens per 2 weken in. De pmd-zakken zijn verkrijgbaar bij diverse supermarkten, gemeentehuis en afvalbrengstation 'Veentjesbrug'. Een lijst met alle plekken waar u de pmd-zakken kunt krijgen vindt u hier.
 
 

Doe groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) in de kliko voor gft+e. Let op: verpak het gft+e niet in plastic zakken, maar gebruik hiervoor speciale biozakjes die te koop zijn bij divsere supermarkten en huishoudwinkels. Doordat deze zakjes gemaakt zijn van zetmeel of mais zijn ze 100% afbreekbaar en composteerbaar. Koop ook kattenbakkorrels met milieukeur. Deze mogen wel in gft+e kliko en dat scheelt dus restafval.

  Lever batterijen in bij één van de vele inzameltonnen bij winkels en scholen. Klik hier voor de locaties in gemeente Renkum.
 
 

Vet, jus en frituurolie mogen niet in het riool maar kunt u inleveren bij afvalbrengstation 'Veentjesbrug' en een aantal supermarkten en verenigingen. Klik op deze link voor de supermarkten en verenigingen die een gele container hebben staan voor frituurvet. Apart ingeleverd frituurvet krijgt een tweede leven als biobrandstof. Daarnaast voorkomt u met apart inleveren dat het vet een rioolverstopping veroorzaakt en we vervolgens maatschappelijke kosten moeten maken om dit op te lossen.

  2switch is blij met uw overbodige goede spullen, zoals serviesgoed, boeken, meubelen, etc. Zij halen dit gratis bij u op of u kunt het brengen bij bijvoorbeeld de winkel in Arnhem.
 

 

 

 

 

Oud papier en karton kan in uw groene kliko met blauwe deksel. U mag het papier ook eens per maand in doosjes of bundels aan de weg zetten. Een kartonnen melkpak mag niet bij het oud papier, maar wel in de zak voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen / blik en drinkpakken (pmd).
 

Gebruik een ja/nee of nee/nee sticker op uw brievenbus die u bij het gemeentehuis kunt krijgen.
 

  Lever klein chemisch afval in bij afvalbrengstation 'Veentjesbrug'.
 

 

Wit- en bruingoed (alle huishoudelijke apparaten die een snoer of batterijen hebben) kunt u inleveren bij de leverancier van uw nieuwe apparaat of bij afvalbrengstation 'Veentjesbrug'.

 

 

 

Heeft u kapotte spullen waar een kringloopwinkel ook niets meer aan heeft? Breng deze dan naar afvalbrengstation 'Veentjesbrug'. Grof huis- en tuinafval mag u 12 keer per jaar gratis brengen bij het afvalbrengstation.