Tips pmd-afval

Welk afval hoort in welke bak?

Een plastic chipszak met een binnenlaagje van aluminium, pmd of restafval? Check bij twijfel het AfvalABC op de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl of in de app 'Afvalwijzer' (te downloaden in de App Store, Google Play Store of Windows Store). De online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl en de app 'Afvalwijzer' zijn ook handig omdat u hier uw persoonlijke inzameldagen vindt en kunt instellen dat u een herinnering krijgt als u uw kliko's of pmd-zakken buiten moet zetten.

  1. Doe verpakkingen schraap- en knijpleeg in de pmd-zak.
  2. Stop lege drinkpakken of blikken niet vol met plastic afval. Dit kan het recyclebedrijf niet goed van elkaar scheiden.
  3. Maak verpakkingen en drinkpakken klein en doe de dop of deksel er weer op. Ook handig tegen stankoverlast.
  4. Geen harde plastic producten zoals speelgoed en tuinstoelen. Die mogen naar afvalbrengstation 'Veentjesbrug'.
  5. Geen metalen producten zoals velgen, ook die mogen naar 'Veentjesbrug'.
  6. Geen elektronica en batterijen, dit kan naar 'Veentjesbrug' of andere inzamelpunten.
  7. Geen chipszakken en senseozakken met een aluminium binnenlaagje, want dit is restafval. Sommige chips-, koffie-, soep- en pastasausverpakkingen en kruidenmixverpakkingen zijn gelamineerd. Hierbij zijn plastic en aluminiumfolie of papier en aluminiumfolie samengesmolten en kunnen deze twee lagen niet meer niet van elkaar gehaald worden. Drinkpakken met een aluminiumlaagje mogen wel bij het pmd omdat hierbij karton en aluminium niet zijn samengesmolten en het recyclebedrijf deze twee lagen dus wel van elkaar kan halen.
  8. Geen medisch afval zoals spuiten en medicijnen (want dit is klein chemisch afval of levert u in bij de apotheek) en lijnen van infuses en infuuszakken (want dit is restafval).
  9. Geen piepschuim. Dit mag naar 'Veentjesbrug'.
  10. Alleen verpakkingen zijn toegestaan. Check bij twijfel het AfvalABC op de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl of gebruik hiervoor de app 'Afvalwijzer' (beschikbaar voor iPad, iPhone, Android- en Windowsphone).